Antoní Massaguer

Per vèncer cal anar-hi, anar-hi i anar-hi!


dimarts, 4 de febrer del 2014

Resum de la xerrada "Autodeterminació de Catalunya en l'escena internacional"

Divendres 31 de gener es va portar a terme la xerrada "Autodeterminació de Catalunya en l'escena internacional" a càrrec del periodista Llibert Ferri. La xerrada no va poder ser gravada i l'ANC Berga hem elaborat aquest resum per qui no hi va poder assistir:

- L'autodeterminació de Catalunya ja està a l'agenda d'importants mitjans de comunicació internacionals i també d'alguns dirigents polítics.
 
- Les forces parlamentàries favorables al dret a decidir ja han engegat tota la maquinària necessària per fer el referèndum del 9 de novembre d'enguany. Entre altres coses estan estudiant com fer un cens que pugui ser viable per la votació.
 
- És gairebé segur que el congrés espanyol no traspassarà les competències per celebrar un referèndum. Davant d'això es pot aprovar la llei catalana de consultes i mirar de fer-lo a través d'un decret d'aquesta llei. També hi ha la possibilitat que el govern espanyol “toleri” la consulta i després faci tot el que pugui perquè no surti bé, així desacreditaria el procés i no donaria cap validesa al resultat.
 
- Hauríem de tenir clar que cal fer tot el possible per fer el referèndum ja que ens donarà credibilitat internacional. De tota manera també hauríem d'estar disposats a no fer-lo si no tenim les garanties tècniques o logístiques per celebrar-lo ja que si sortís molt malament podria endarrerir el procés bastants mesos.
 
- Si no es pogués fer la consulta es podrien convocar eleccions autonòmiques, el resultat de les quals podria ser plebicitari. Si el resultat fos favorable als partits que volen exercir el dret a l'autodeterminació, podrien fer una declaració unilateral d'independència (DUI).
 
- Tant en el cas del referèndum com en unes eleccions seria imprescindible que hi haguessin observadors internacionals per validar el procés. Aquests observadors difícilment podrien ser de països de la UE ja que per fer la seva feina els diplomàtics europeus necessiten el permís d'Espanya que amb tota seguretat no els hi donaria. A partir d'aquí podrien venir observadors de països de fora de la UE com ara els anglosaxons (Estats Units, Canadà, Austràlia...) o bé escandinaus, com ara Noruega. Una altra possibilitat és que vinguessin personalitats internacionals a través d'organitzacions privades o a títol individual per fer d'observadors.
 
- A partir de la DUI hi podria haver una suspensió de l'autonomia pels articles 155 o 116 de la constitució espanyola. Tampoc cal descartar la possibilitat que hi hagués algun moviment a l'exèrcit espanyol, però això no agradaria gens a les organitzacions internacionals com la ONU o la OTAN.
 
- Si Catalunya es mantingués ferma, podria haver-hi països que reconeguessin l'Estat Català i d'altres que no, fins hi tot dins de la UE podria haver-hi opinions diferents. Si s'arribés fins aquí, Catalunya hauria de demanar empara al Tribunal de Justícia Internacional de la Haia, sota jurisdicció de la ONU i que va recolzar la independència de Kosovo.

AUDIO COMPLET: https://soundcloud.com/anc-berga/autodeterminaci-de-catalunya

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada